موش ها به عنوان یکی از آفات مهم در زراعت زعفران، می توانند خسارات قابل توجهی به محصولات این گیاه ارزشمند وارد کنند. زعفران، که به دلیل خاصیت های دارویی و اقتصادی اش مورد توجه قرار دارد، نیازمند مراقبت و کنترل دقیق از آفات است. برای پیشگیری و کنترل خسارت موش در زعفران ، روش های متنوعی از جمله استفاده از تله ها، سموم مناسب و به کارگیری تکنیک های زراعی می تواند موثر باشد. در این راستا، آگاهی از رفتار و عادات موش ها و همچنین اجرای شیوه های مدیریت تلفیقی، می تواند به افزایش بهرهوری و کاهش خسارات اقتصادی در این بخش کمک کند.
اثرات موش بر زراعت زعفران
حفاظت از کشت زعفران به علت ارزش تجاری بالای این محصول از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از آفات مهم این کشت جوندگان هستند که با توجه به نتایج بررسی های گذشته، نیمی از گونه های یافت شده در کشور در استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی پراکنده شده اند. خوراک اصلی این جوندگان از بذر، ساقه، ریشه، پیاز، ریزوم، برگ و پوست تنه گیاهان تشکیل می شود.
موش کور و موش ورامین دوگونه اصلی خسارت زا در کشت زعفران هستند که با کندن خاک و توسعه لانه خود در زمین خساراتی را به پیاز زعفران وارد می کنند. این جوندگان پیازهایی که در زمان کندن سوراخ در مسیر خود مشاهده می کنند، از بین می برند. همچنین علاوه بر خسارت وارده بر پیاز، منجر به هرز رفتن آب در هنگام آبیاری می شوند. یکی از راههای تشخیص خسارت موش بر روی زعفران توجه به این است که در اوج سرسبزی برگ های زعفران، تعدادی از آنها که پیازشان توسط موش آسیب دیده است، زرد شده و به راحتی کشیده می شود.
پیشگیری از خسارت موش در زعفران
به جهت پیشگیری از خسارت موش، راهکار های متعددی پیشنهاد شده است. یکی از این روش ها کاهش جان پناه هایی که موش ها برای فرار از غرق شدن در زمین ایجاد کرده اند. برای این کار می توان پرچین های حاشیه مزارع و مرزهای موجود در مزرعه را تا حدامکان کاهش داد تا پس از آبیاری، موش ها امکان فرار به مناطق با سطح ایستابی بالا نسبت به آب را پیدا نکرده و از بین بروند.
همچنین شخم مرزها در زمان سله شکنی، قبل از رویش زعفران در مهر، باعث از بین رفتن تونل فرار و کاهش جمعیت آن ها می شود. با رعایت بهداشت عمومی مزرعه نظیر از بین بردن بقایای گیاهی، پناهگاه موش ها در برابر پرندگان شکاری را از بین برده و به صورت طبیعی جمعیت موش ها کاهش می یابد.
تله گذاری از دیگر روشهایی است که بیشتر برای موش ورامین استفاده می شود. به این صورت که بعد از تخریب لانه های موش و انتخاب لانه های فعال، تله در ورودی آن ها گذاشته می شود.
دوددهی با موتورسیکلت نیز یکی از روش های موثر و کم خطر در کنترل جمعیت موش ها می باشد. در این روش دود موتورسیکلت با شیلنگ به داخل لانه هدایت شده و سپس بستن درب حفره هایی که از آن ها دود خارج می شود، خفگی موش ها را به دنبال خواهد داشت. در روش دیگر دوددهی، گوگرد را در ابتدای لانه ریخته و با گرفتن شعله روی آن، دود ناشی از سوختن را به داخل لانه هدایت می کنند. از اواسط اسفند تا اواسط فروردین بهترین زمان دوددهی موش کور می باشد. در این بازه زمانی لانه موش ها به علت زاد و ولد و نیاز غذایی بالا و خساراتی که وارد می کنند، راحت تر مشاهده می شوند.
برای مبارزه شیمیایی نیز پس از تخریب لانه های موش و تشخیص لانه فعال (لانه هایی که در روز پس از تخریب باز شده باشند)، طعمه های مسموم در ورودی لانه ها کارگذاری شوند. از جمله مواردی که هنگام کارگذاری طعمه باید به آنها توجه داشت، این است که، حتما از دستکش استفاده شود تا بوی دست انسان به عنوان مانعی برای استفاده موش از طعمه به حساب نیاید. همچنین سمی که در طعمه استفاده میشود باید به تدریج منجر به مرگ موش ها شوند تا سایر موش ها هم از آن استفاده کنند. در غیر اینصورت با مرگ ناگهانی موش ها، هشدار وجود سم به سایر موش ها داده می شود و سایرین از خوردن آن امتناع می کنند.
استورم پاستا باسف آلمان محصولی قدرتمند از گروه جونده کش با ماده موثره فلوکومافن می باشد که جهت کنترل موش ها قابل استفاده است. ویژگی برجسته استورم پاستا، کنترل عالی موش های مقاوم به ماده موثره وارفارین، دیفناکوم و برومادیولون می باشد و در نتیجه تا ۵ برابر قدرتمندتر از آن ها عمل می کند. موش با مصرف استورم پاستا دچار خونریزی داخلی و در نهایت مرگ می شود. استورم پاستا یک موش کش تک تغذیه ای است به این معنی که فقط با یک بار تغذیه توسط موش، دز کشنده لازم را دریافت کرده و کنترل سریع و مطمئن را در هر شرایطی فراهم می کند.
جمع بندی
در نهایت باید گفت، کنترل و پیشگیری از خسارت موش ها در زراعت زعفران نیازمند رویکردی جامع و چندجانبه است. با بهره گیری از تکنیک های مختلف از جمله استفاده از تله ها، سموم مناسب و مدیریت زراعی، می توان به طرز موثری از خسارات جلوگیری کرد. همچنین، آموزش کشاورزان درباره رفتار موش ها و اهمیت نظارت مستمر بر مزارع، نقش بسزایی در موفقیت این اقدامات دارد. با اتخاذ تدابیر مناسب، می توان علاوه بر حفظ سلامت محصول، کیفیت و بهره وری زعفران را نیز به طور چشمگیری افزایش داد.
ستاره شریفی؛ کارشناس فنی شرکت ترنم دشت توس