اتانول یا الکل اتیلیک یا اتیل الکل یا الکل میوه با فرمول C۲H۵OH ترکیب شیمیائی با بوی خاص و آتشگیری است که در نوشیدنیهای الکلی وجود دارد. این الکل همان مادهای است که دارای خاصیت مستکنندگی است و در نوشیدنیهای الکلی با درصدهای مختلف پیدا میشود. علاوه بر این در صنایع مختلف کاربرد فراوان دارند. این کاربردها در عطرها و ادکلنها و همچنین در وانیل و همچنین به عنوان سوخت در برخی ماشینهای جدید میباشد. از این الکل در صنایع عطر سازی استفاده میکنند.
الکل قندها به طور طبیعی در برخی میوه ها و سبزیجات مانند گلابی، سیب، میوه های خشک شده، قارچ ها، و آووکادو ، مارولا (Marula) وجود دارند. اما آنها را می توان به صورت شیمیایی نیز فرآوری کرده و به عنوان شیرین کننده های غیر قندی برای بهبود عطر و طعم غذا مورد استفاده قرار داد، در شرایطی که همچنان می توان از برچسب «بدون قند» استفاده کرد. در حقیقت، بیشتر محصولاتی که برچسب بدون قند را یدک می کشند، احتمالا دارای یک ترکیب الکل قند مصنوعی در خود هستند.
اکثر افرادی که به آفریقا سفر می کنند در مورد درخت مارولا (Marula) که خاصیت مست کنندگی برای حیوانات دارد، شنیده اند و گاها در بروشورهای گردشگری در مورد آن خوانده اند. درخت مارولا از خانواده انبه محسوب می شود که فقط در آفریقا رشد می کند و از میوه های آن در تهیه مربا، شراب، نوشیدنی های الکلی و … استفاده می شود.
در واقع مارولا درختی خزاندار، در اندازههای متوسط و بومی جنوب آفریقا، غرب آفریقا و ماداگاسکار است. این درخت دارای یک تنه اصلی و انشعابات و شاخههای فراوان میباشد. این درخت در نواحی و ارتفاعات پست و جنگلهای باز تا ارتفاع ۱۸ متر نیز رشد میکند.
میوه های زرد رنگ این درخت از دسامبر هر سال تا ماه مارچ می رسند و خاصیت های مختلفی را دارا هستند. به عنوان مثال این میوه ها ۸ برابر پرتقال دارای ویتامین C هستند. جالب ترین نکته آن است که حیواناتی از قبیل فیل ها، میمون ها، کرگدن ها و زرافه ها از مصرف کنندگان همیشگی این میوه هستند و به خاطر خاصیت مست کنندگی آن، مست می شوند .